Gitaar kopen

Wilt u een gitaar kopen?

Lesgitaren in verschillende maten, gradaties en prijsklassen zijn er voor verkoop voldoende voorradig. En dan niet alleen nieuwe gitaren maar ook tweedehandse, en zelfs antieke gitaren.

Wil je een nieuwe gitaar kopen, dan moet je je bedenken dat goedkope gitaren (beneden de 100 euro voor een nieuwe gitaar) wel geschikt zijn om te leren spelen, maar natuurlijk niet de klankkwaliteit hebben van een veel duurdere gitaar.

Natuurlijk kun je als je een gitaar kopen gaat, direct een gitaarwinkel binnenstappen, of bij tien verschillende luthiers/gitaarbouwers langs gaan om gitaren uitproberen en degene die je het mooist vindt klinken direct aanschaffen.

Het kost echter tijd om vast te stellen welke gitaar het beste bij een speler past. Gaandeweg leert de leerling zijn of haar voorkeur voor klank kennen.

Natuurlijk kun je het beste direct een hele goede gitaar kopen, maar een gitaar, hoewel het een goede is, hoeft niet per se de klankvoorkeur te hebben van degene die er op speelt. Neem daarom de tijd om je eigen voorkeur te ontdekken.

 

Antieke gitaren

Gitaar kopenOm stukken te spelen uit stijlperiodes uit het verleden wordt de authenticiteit qua klank het beste benaderd door ze te spelen op instrumenten uit die periode. Of op een goede kopie er van. De bouw van de gitaar zoals die we nu kennen is gestoeld op het model van Antonio de Torres (1817-1892). Daarvoor zag de gitaar er anders uit; de klassieke gitaar heeft een hele geschiedenis doorgemaakt wat bouw betreft.

 

Nieuwe gitaar of tweedehandse gitaar?

Je kunt wel een nieuwe gitaar aanschaffen, maar hoewel tweedehands gitaren vaak gebruikssporen hebben kan het zijn dat ze toch erg goed klinken. Desondanks kiest men er vaak voor om toch een nieuwe gitaar te kopen. Terwijl een goede tweedehands gitaar (met niet al te gewelddadige gebruikssporen) qua prijs kwaliteit verhouding toch aanzienlijk goedkoper uitkomt.

 

Of toch eerst huren?

Als je ervoor kiest om eerst te kijken of je wel echt wil leren gitaar spelen, dan kun je er natuurlijk eerst een huren.